ماموریت روحانی و همراهان در عراق؛ «التماس دعا» برای دور زدن تحریمها
حسن روحانی به همراه محمدجواد ظریف و محمود واعظی از، دوشنبه ۲۰ اسفند، به عراق رفتهاند و گروهی از تاجران و فعالین اقتصادی را نیز با خود بُردهاند تا شاید بتوانند در سایه سیاست «تقویت روابط با همسایگان» راهی برای کاستن از فشار تحریمها پیدا کنند. در حال حاضر عراق برای دور زدن تحریمها توسط حکومت ایران نقش بسیار حساسی بازی
تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی، که مرحله دوم آن از نیمه آبانماه ۹۷ آغاز شد، به سرعت در حال ویرانکردن اقتصاد در هر حال بیمار ایران است که از درون آلوده به سوء مدیریت، ناکارآمدی، فساد، رانت، اختلاس و پولشویی است.
این روزها شرایط نظام سختتر از ماههای پیش شده و رژیم برای مقاومت در برابر فشارهای شدید اقتصادی روی عراق حساب باز کرده است. کارگزاران رژیم براین باورند که باید در این مقطع از همسایگی با عراق استفاده کرد تا از یکسو دریچههای هرچند محدود برای نفسکشیدن اقتصادِ تحریمی را باز نگه داشت و از سوی دیگر نشان داد که جمهوری اسلامی در منطقه بهخصوص در جغرافیای سرزمینیِ آنچه خودش «محور مقاومت» میخواند، در انزوا قرار ندارد.
تبلیغات زیادی روی سفر روحانی و همراهان او به عراق شده است. حتی رسانههای وابسته به جناح اصولگرا و حزباللهیهای منتقد روحانی نیز انتقاد از دولت را تا حدود زیادی کم کردهاند تا تصویری مثبت و موفق از ماموریت روحانی به خورد افکار عمومی بدهند.
بخشی از تبلیغات جمهوری اسلامی درباره دیدار روحانی و همراهانش با علی سیستانی مرجع شیعه ساکن نجف متمرکز شد. آیتالله سیستانی از سال ۲۰۱۵ با هیچ مقام سیاسی بطور رسمی ملاقاتی نداشت و در عین حال نخستین بار بود که در خانهی خود میزبان یکی از رؤسای جمهوری ایران میشد. علی اکبر هاشمیرفسنجانی، در اردیبهشت سال ۹۲ آخرین مقام جمهوری اسلامی بود که با سیستانی دیدار کرد.
روزنامه ایران ارگان رسمی دولت، روز پنجشنبه ۲۳ اسفند در گزارشی با عنوان «آغوش باز نجف برای روحانی» در این زمینه نوشت، «رهاوردهای سفر روحانی به عراق با حضور حسن روحانی در بیت سیستانی در نجف و دیدار و گفتگو با این مرجع عالیقدر تکمیل شد.»
مانور تبلیغاتی دیگری که در مورد سفر روحانی به عراق شد و دامنهی آن علاوه بر صدا و سیمای جمهوری اسلامی و مطبوعات و خبرگزاریها به شبکههای اجتماعی هم کشیده شد، تشریفات و بدرقه رسمی مقامات عراقی از روحانی است. از نمایندگان مجلس و دولتیها گرفته تا رسانهها مانور دادهاند که دونالد ترامپ با میلیاردها دلار هزینهای که کرد مجبور شد شبانه مخفیانه به عراق سفر کند، اما حسن روحانی و همراهان او رسمی، در روز روشن و در امنیت کامل به عراق رفتند و استقبال رسمی از آنها صورت گرفته است. این در حالیست که سفر ترامپ یک سفر غیردیپلماتیک برای دیدار با نیروهای نظامی آمریکایی مستقر در عراق بوده است. جمهوری اسلامی اما تلاش کرد با کمک صدا و سیمای خود و دیگر رسانهها برای نشان دادن عمق نفوذ رژیم ایران در عراق سفر ترامپ و روحانی را با هم مقایسه کند!
از دیگر رویدادهایی که مورد تبلیغات قرار گرفت، اسکورت هیات ایرانی توسط نیروهای نظامی عراق از جمله حشدالشعبی بود. تعدادی خبرنگار در این سفر هیات ایرانی را همراهی میکردند که کارشان داغکردن تنور تبلیغات اینچنینی بود که معلوم نیست چه سودی برای مردم ایران دارد! یکی از این خبرنگاران که وابسته به صدا و سیمای جمهوری اسلامی بود با دوربین موبایل خود از حاشیه این سفر فیلم میگرفت و بلافاصله در اینستاگرام خود قرار میداد.
در این میان، بلومبرگ با انتشار گزارشی درباره سفر روحانی به عراق، مینویسد: «در مقوله وفاداری، جغرافیا موضوع مهمی است. بغداد اکنون در میانه مواجهه میان ایران و آمریکا قرار گرفته است و گویا مجبور است میان این دو کشور یکی را انتخاب کند.» این پایگاه خبری نیز با مقایسه سفر رسمی روحانی او با سفر غیردیپلماتیک ترامپ به عراق نوشته در این زمینه روحانی موفقتر بوده است.
در مقابل اما روزنامه شرقالاوسط سفر سه روزه روحانی به به عراق را تلاش برای فرار از انزوا توصیف کرده است. به نوشته این روزنامه برخی از ناظران سیاسی و کارشناسان میگویند «به نظر میرسد که بغداد وارد نزاع تهران و واشنگتن نمیشود و تهران نمیتواند عراق را به دنبال خود بکشاند.» عبدالله الخریبط یکی از نمایندگان پارلمان عراق توضیح میدهد: «سیاست عادل عبدالمهدی [نخست وزیر عراق] اولویت دادن به مصلحت عراق در برابر دیگر مسائل است.»
طی این سفر دو دولت جمهوری اسلامی ایران و عراق با انتشار بیانیه مشترکی بر پایبندی دو کشور به توافقنامه الجزایر و تعهد و حسن نیت خود در اجرای دقیق آن تاکید کردند. قرارداد الجزایر، ١٣ ژوئن ١٩٧۵، میان حکومت محمدرضا شاه پهلوی و صدام حسین معاون وقت رئیس جمهوری عراق در پایتخت الجزایر امضا شده بود. حالا پایبندی به آن قرارداد، به عنوان دستاورد مهم روحانی در سفرش به عراق عنوان میشود!
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، سهشنبه در کانال توئیتر خود از «میهمانی شام بینظیر» نخست وزیر عراق یاد کرد و با اشاره به «بیانیه مشترک تاریخی» میان دو کشور، نوشت: «تعهد برای اجرای قرارداد ١٩٧۵ و لایروبی فوری رودهای مرزی یکی دیگر از اثرات جنگ صدام را» از میان برمیدارد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر